Predicting quality, texture and chemical content of yam (Dioscorea alata L.) tubers using near infrared spectroscopy (notice nᵒ 4871)
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008 - ÉLÉMENTS DE DONNÉES DE LONGUEUR FIXE - INFORMATIONS GÉNÉRALES | |
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Champ de contrôle de longueur fixe | 221107b |||||||| |||| 00| 0 eng d |
041 ## - CODE LANGUE | |
Code de langue du texte/piste sonore ou titre séparé | En |
044 ## - LIEU DE PUBLICATION | |
Code pays | CIV |
090 ## - NUMÉRO ATTRIBUÉ LOCALEMENT | |
Côte | DG/A/1384 |
100 ## - AUTEUR | |
Nom personnel | KOUAKOU, Amani Michel |
100 ## - AUTEUR | |
Nom personnel | EHOUNOU, Adou Emmanuel |
110 ## - COLLECTIVITE AUTEUR | |
Institution | <a href="Centre National de Recherche Agronomique">Centre National de Recherche Agronomique</a> |
110 ## - COLLECTIVITE AUTEUR | |
Pays de rattachement | Cote d'Ivoire |
242 ## - TITRE TRADUIT | |
Titre traduit | Predire la qualite, la texture et la teneur chimique des tubercules d'igname (Dioscorea alata L.) a l'aide de la spectroscopie proche infrarouge |
245 ## - TITRE | |
Titre | Predicting quality, texture and chemical content of yam (Dioscorea alata L.) tubers using near infrared spectroscopy |
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC. | |
Nom de l'éditeur | JNIRS |
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC. | |
Lieu de publication | Bouake |
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC. | |
Date de publication | Avr. 2021 |
302 ## - PAGINATION | |
Nombre de page | p. 128-139 |
362 ## - DATE DE PUBLICATION | |
Année de publication | 2021 |
388 ## - DATE DE SAISIE | |
Date de saisie | 07-11-2022 |
520 ## - RESUMÉ | |
Résumé, etc. | Despite the importance of yam (Dioscorea spp.) tuber quality traits, and more precisely texture attributes, high-throughput<br/>screening methods for varietal selection are still lacking. This study sets out to define the profile of good quality pounded<br/>yam and provide screening tools based on predictive models using near infrared reflectance spectroscopy. Seventy-four out<br/>of 216 studied samples proved to be moldable, i.e. suitable for pounded yam. While samples with low dry matter (<25%),<br/>high sugar (>4%) and high protein (>6%) contents, low hardness (<5 N), high springiness (>0.5) and high cohesiveness<br/>(>0.5) grouped mostly non-moldable genotypes, the opposite was not true. This outline definition of a desirable chemotype<br/>may allow breeders to choose screening thresholds to support their choice. Moreover, traditional near infrared reflectance<br/>spectroscopy quantitative prediction models provided good prediction for chemical aspects (R2 > 0.85 for dry matter, starch,<br/>protein and sugar content), but not for texture attributes (R2 < 0.58). Conversely, convolutional neural network classification<br/>models enabled good qualitative prediction for all texture parameters but hardness (i.e. an accuracy of 80, 95, 100 and 55%,<br/>respectively, for moldability, cohesiveness, springiness and hardness). This study demonstrated the usefulness of near<br/>infrared reflectance spectroscopy as a high-throughput way of phenotyping pounded yam quality. Altogether, these results<br/>allow for an efficient screening toolbox for quality traits in yams. |
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE | |
Source du titre ou du terme | AGROVOC |
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE | |
Informations diverses | Cote d'Ivoire |
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE | |
Informations diverses | Dioscorea alata L. |
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE | |
Informations diverses | Tubercules d'igname |
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE | |
Informations diverses | Igname |
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE | |
Informations diverses | Qualite |
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE | |
Informations diverses | Selection varietale |
760 ## - SERIE | |
Volume | 29 |
760 ## - SERIE | |
Numéro | 3 |
856 ## - TEXTE INTEGRAL | |
Identifiant de ressource uniforme | <a href="https://hal.inrae.fr/hal-03213799/file/Predicting%20quality%2C%20texture%20and%20chemical%20content%20of%20yam%20%28Dioscorea%20alata%20L.%29%20tubers%20using%20near%20infrared%20spectroscopy..pdf">https://hal.inrae.fr/hal-03213799/file/Predicting%20quality%2C%20texture%20and%20chemical%20content%20of%20yam%20%28Dioscorea%20alata%20L.%29%20tubers%20using%20near%20infrared%20spectroscopy..pdf</a> |
Statut retiré | Statut perdu | Source de la classification ou du schéma de classement | État endommagé | Classification normalisée de Koha pour le tri | Pas pour prêt | Numéro d'article Koha (généré automatiquement) | Bibliothèque à domicile | Bibliothèque actuelle | Date d'acquisition | Paiements totaux | Côte | Date de la dernière vue | URL | Prix en vigueur à partir de | Type d'objet Koha |
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Universal Decimal Classification | DGA1384 | 2408 | Centre de Gestion des Connaissances | Centre de Gestion des Connaissances | 08.11.2022 | DG/A/1384 | 07.11.2022 | https://hal.inrae.fr/hal-03213799/file/Predicting%20quality%2C%20texture%20and%20chemical%20content%20of%20yam%20%28Dioscorea%20alata%20L.%29%20tubers%20using%20near%20infrared%20spectroscopy..pdf | 07.11.2022 | Books |