Predicting quality, texture and chemical content of yam (Dioscorea alata L.) tubers using near infrared spectroscopy (notice nᵒ 4871)

détails MARC
008 - ÉLÉMENTS DE DONNÉES DE LONGUEUR FIXE - INFORMATIONS GÉNÉRALES
Champ de contrôle de longueur fixe 221107b |||||||| |||| 00| 0 eng d
041 ## - CODE LANGUE
Code de langue du texte/piste sonore ou titre séparé En
044 ## - LIEU DE PUBLICATION
Code pays CIV
090 ## - NUMÉRO ATTRIBUÉ LOCALEMENT
Côte DG/A/1384
100 ## - AUTEUR
Nom personnel KOUAKOU, Amani Michel
100 ## - AUTEUR
Nom personnel EHOUNOU, Adou Emmanuel
110 ## - COLLECTIVITE AUTEUR
Institution <a href="Centre National de Recherche Agronomique">Centre National de Recherche Agronomique</a>
110 ## - COLLECTIVITE AUTEUR
Pays de rattachement Cote d'Ivoire
242 ## - TITRE TRADUIT
Titre traduit Predire la qualite, la texture et la teneur chimique des tubercules d'igname (Dioscorea alata L.) a l'aide de la spectroscopie proche infrarouge
245 ## - TITRE
Titre Predicting quality, texture and chemical content of yam (Dioscorea alata L.) tubers using near infrared spectroscopy
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Nom de l'éditeur JNIRS
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Lieu de publication Bouake
260 ## - PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Date de publication Avr. 2021
302 ## - PAGINATION
Nombre de page p. 128-139
362 ## - DATE DE PUBLICATION
Année de publication 2021
388 ## - DATE DE SAISIE
Date de saisie 07-11-2022
520 ## - RESUMÉ
Résumé, etc. Despite the importance of yam (Dioscorea spp.) tuber quality traits, and more precisely texture attributes, high-throughput<br/>screening methods for varietal selection are still lacking. This study sets out to define the profile of good quality pounded<br/>yam and provide screening tools based on predictive models using near infrared reflectance spectroscopy. Seventy-four out<br/>of 216 studied samples proved to be moldable, i.e. suitable for pounded yam. While samples with low dry matter (<25%),<br/>high sugar (>4%) and high protein (>6%) contents, low hardness (<5 N), high springiness (>0.5) and high cohesiveness<br/>(>0.5) grouped mostly non-moldable genotypes, the opposite was not true. This outline definition of a desirable chemotype<br/>may allow breeders to choose screening thresholds to support their choice. Moreover, traditional near infrared reflectance<br/>spectroscopy quantitative prediction models provided good prediction for chemical aspects (R2 > 0.85 for dry matter, starch,<br/>protein and sugar content), but not for texture attributes (R2 < 0.58). Conversely, convolutional neural network classification<br/>models enabled good qualitative prediction for all texture parameters but hardness (i.e. an accuracy of 80, 95, 100 and 55%,<br/>respectively, for moldability, cohesiveness, springiness and hardness). This study demonstrated the usefulness of near<br/>infrared reflectance spectroscopy as a high-throughput way of phenotyping pounded yam quality. Altogether, these results<br/>allow for an efficient screening toolbox for quality traits in yams.
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE
Source du titre ou du terme AGROVOC
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE
Informations diverses Cote d'Ivoire
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE
Informations diverses Dioscorea alata L.
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE
Informations diverses Tubercules d'igname
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE
Informations diverses Igname
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE
Informations diverses Qualite
650 ## - SUJET ENTRÉE AJOUTÉE - TERME THÉMATIQUE
Informations diverses Selection varietale
760 ## - SERIE
Volume 29
760 ## - SERIE
Numéro 3
856 ## - TEXTE INTEGRAL
Identifiant de ressource uniforme <a href="https://hal.inrae.fr/hal-03213799/file/Predicting%20quality%2C%20texture%20and%20chemical%20content%20of%20yam%20%28Dioscorea%20alata%20L.%29%20tubers%20using%20near%20infrared%20spectroscopy..pdf">https://hal.inrae.fr/hal-03213799/file/Predicting%20quality%2C%20texture%20and%20chemical%20content%20of%20yam%20%28Dioscorea%20alata%20L.%29%20tubers%20using%20near%20infrared%20spectroscopy..pdf</a>
Exemplaires
Statut retiré Statut perdu Source de la classification ou du schéma de classement État endommagé Classification normalisée de Koha pour le tri Pas pour prêt Numéro d'article Koha (généré automatiquement) Bibliothèque à domicile Bibliothèque actuelle Date d'acquisition Paiements totaux Côte Date de la dernière vue URL Prix en vigueur à partir de Type d'objet Koha
    Universal Decimal Classification   DGA1384   2408 Centre de Gestion des Connaissances Centre de Gestion des Connaissances 08.11.2022   DG/A/1384 07.11.2022 https://hal.inrae.fr/hal-03213799/file/Predicting%20quality%2C%20texture%20and%20chemical%20content%20of%20yam%20%28Dioscorea%20alata%20L.%29%20tubers%20using%20near%20infrared%20spectroscopy..pdf 07.11.2022 Books